• Главная
  • У Новомосковську представники «Контракт Продрезерв 5» зустрілися з батьківською громадою та освітянами
10:41, 19 января

У Новомосковську представники «Контракт Продрезерв 5» зустрілися з батьківською громадою та освітянами

У Новомосковську представники «Контракт Продрезерв 5» зустрілися з батьківською громадою та освітянами

18 січня у Новомосковську представники підприємства, що надає послуги харчування в закладах освіти «Контракт Продрезерв 5» зустрілися з батьківською громадою та освітянами.

Про це розповіли в прес-службі міської ради.

Метою зустрічі було: з’ясувати і узгодити усі нагальні питання стосовно харчування дітей в школах та дитячих садочках міста.

Нагадаємо, наразі, окрім ціни харчування батьки мають нарікання також на меню. Головні обмеження у їжі в світлі реформи від першої леді, тобто запропонованого нею здорового харчування: відсутність ковбасних та борошняних виробів, консервів, картоплі, цукру та солі. З деякими пунктами батьки вкрай не погоджуються.

Зазначимо, зміни відбулися за рішенням центральної влади. На замовлення дружини президента Олени Зеленської відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко розробив 160 нових страв для школярів. Перша леді взяла на контроль проєкт «модернізаці» харчування у школах. Сам же Клопотенко працював над меню разом зі спеціалістами Міністерств економіки, освіти, охорони здоров’я та Держпродспоживлужбою.

Відтак, з першого січня, за законом, дотримуватись нових правил харчування мали почати всі школи України. Та досконально повторити страви від Клопотенка для українських кухарів виявилося проблематичним. Причина – в українських школах немає відповідного кухонного обладнання. Вся техніка, з якою працює більшість кухарів - застаріла. Наприклад, аби завчасно впоратися зі сніданком для 1- 4 класів середньостатистичній школі треба мати 3 паркоконвектомата (піч з високою ефективністю передачі тепла, вартість – від 20 до 50 тис.евро) і хоча б один кухонний центр (350- 500 тис. грн).

Тож, щоб готувати за новим меню від першої леді, на звичайну тисячну школу треба придбати крупне обладнання на 100 тис. евро. Стосовно ж Новомосковська – в наших школах вже багато років харчування здійснюється за системою аутсорсингу, коли навчальні заклади замовляють сніданки і обіди у підрядних організацій. ( Аутсорсинг – спосіб організації харчування , що передбачає виготовлення та реалізацію готових страв оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування, з використанням матеріально-технічної бази закладу освіти).

Та, з новими правилами специфіка приготування і сам асортимент страв кардинально змінюються. Постачальникам доводиться ламати стару систему і повністю пререлаштовуватися на новий лад. Чи не головна проблема, з якою зіштовхуються - збільшення витрат на закупівлю їжі. «Платити батькам доведеться більше, бо збільшились порції. Крім цього, якщо раніше ми могли готувати страви зі всієї курятини, то зараз відбивні чи котлети - лише з філе», - розповідають постачальники їжі.

Під час зустрічі постачальники запропонували батькам і педагогам взяти участь у голосуванні з вибором меню та його цінової політики для кожної школи. Для цього навчальним закладам роздали спеціальні флаєри, на яких кожен може відсканувати QR-код компанії і віддати свій голос за конкретний набір страв. А вже наступного тижня підрядники організують дегустаційний захід для батьків, де можна буде скуштувати їжу з нового асортименту.

Інформація та фото прес-служби міської ради

У Новомосковську представники «Контракт Продрезерв 5» зустрілися з батьківською громадою та освітянами, фото-1
У Новомосковську представники «Контракт Продрезерв 5» зустрілися з батьківською громадою та освітянами, фото-2

Читайте також: Дорого й несмачно: у Новомосковську ініціативи першої леді щодо учнівського харчування не знайшли підтримки у батьків

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
0,0
Оцените первым
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Объявления
live comments feed...