З початку року на Новомосковщині захворіли на гострі кишкові інфекції 172 людини

З початку року на Новомосковщині захворіли на гострі кишкові інфекції 172 людини, Ольга

З початку року, станом на 15 липня на Новомосковщині на гострі кишкові інфекції захворіли 172 людини. З них: 82 – мешканці Новомосковська; 90 чоловік – з Новомосковського району.

Серед захворілих 116 чоловік – діти.

Про це повідомили в Новомосковському міськрайонному відділі лабораторних досліджень.

У відділі наголошують:

Літо – сезон гострих кишкових інфекцій. Захворювання реєструються протягом всього року, але влітку відзначається сезонний підйом. Це пов’язане зі сприятливими температурними умовами для виживання та розмноження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі. Найбільш розповсюджені та небезпечні для здоров’я людини збудники сальмонельозу, дизентерії, ротавірусних ентеритів, вірусного гепатиту А, холери.Кишкові інфекції займають друге місце по кількості захворювань після гострих респіраторних інфекцій.Основний фактор передачі – харчові продукти.Найважливіші шляхи передачі – питна вода та вода відкритих водойм, у побуті – забруднені збудниками кишкових інфекцій руки. Комахи та гризуни теж можуть переносити збудників гострих кишкових інфекцій. Відзначають фахівці лабораторії також зростання захворювань на сальмонельоз.

Серед населення міста Новомосковська зареєстровано 7 бактеріологічно підтверджених випадків сальмонельозу, що на 2 випадки більше, ніж за такий же період минулого року. Серед населення Новомосковського району зареєстровано 12 бактеріологічно підтверджених випадків сальмонельозу, що на 5 випадків перевищує кількість захворілих за 6,5 місяців минулого року.Збудники гострих кишкових інфекцій передаються при недотриманні правил особистої гігієни, тривалий час зберігаються на різноманітних об’єктах зовнішнього середовища, розмножуються у продуктах харчування, особливо у молоці, м’ясних, рибних, овочевих стравах, при порушенні зберігання та технології приготування.

Виникнення захворювань найчастіше пов’язане з вживанням швидкопсувних продуктів, що придбані на стихійних ринках, у приватних осіб.Особливу небезпеку влітку мають страви, які не потребують термічної обробки – салати. Дуже небезпечні салати зі сметаною, майонезом, з яйцями, а також вироби з кремом та морозивом, що підтануло. Температура повітря сприяє розмноженню мікроорганізмів, а смак страв залишається без змін, що може стати причиною масових захворювань.

Попередити кишкові інфекції допоможе виконання простих гігієнічних правил:

- мийте руки з милом перед приготуванням їжі, споживанням їжі, після відвідування туалету,

- ретельно мийте овочі та фрукти,

- зберігайте продукти в місцях, захищених від мух, тарганів, гризунів,

- дотримуйтесь термінів та умов зберігання продуктів,- сирі продукти та готові страви зберігайте окремо,

- вживайте продукти після достатньої термічної обробки,

- не вживайте продукти сумнівної якості,

- використовуйте для пиття, приготування їжі, миття посуду, миття овочів і фруктів питну воду з відомих джерел (централізовану, бутильовану, ін),

- вживайте воду, молоко після кип’ятіння,- не беріть у дорогу швидкопсувні продукти: ковбасу, молочні, кулінарні, кондитерські вироби з кремом,

- купайтеся у спеціально відведених водоймах.

При виникненні перших ознак кишкового захворювання: блювоти, болі у шлунку, проносі, підвищенні температури тіла терміново звертайтеся до лікаря. Самолікування може призвести до ускладнень.

«Дотримуйтеся правил особистої гігієни та будьте здорові!», - закликають в Новомосковській лабораторії.

Читайте також: На Дніпропетровщині заборонили роботу нічних клубів та кафе

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
Оцените первым
(0 оценок)
Пока еще никто не оценил
Пока никто не рекомендует
Авторизируйтесь ,
чтобы оценить и порекомендовать

Комментарии